Drodzy mieszkańcy!
Prezes Krajowej Izby Kominairzy informuje właścicieli i zarządców budynków, że od 18 września 2023 r. zostanie uruchomiony protokół elektroniczny przeglądu przewodu kominowego.
Będzie to funkcja w obrębie Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków. Rozszerzeniu ulegnie zakres czynności wykonywanych przez Mistrzów Kominiarskich, między innymi o inwentaryzację źródeł ciepła w kontrolowanych budynkach. Wymagać to będzie uzyskania od właścicieli, zarządców i administratorów określonych informacji i danych o charakterze technicznym budynków. Informacja o zakresie wymaganych informacji do inwentaryzacji źródeł ciepła stanowi załącznik do niniejszego Komunikatu.
Zapewnienie odpowiedniego poziomu świadczonych usług wymagać będzie uzyskania od Zarządców i Administratorów określonego zasobu informacji i danych ó charakterze technicznym budynków.
Z uwagi na powyższe przystąpienie do okresowej kontroli przewodów kominowych wymagać będzie wiedzy, określonej w poniższych zagadnieniach, którą należy przekazać Mistrzom Kominiarskim
Dane ogólne:
1. Funkcja budynku
2. Typ budynku
3. Liczba kondygnacji
4. Liczba lokali
5. Kształt budynku
6. Obwód budynku
7. Rok budowy
Dane szczegółowe:
1. Średnia wysokość kondygnacji ogrzewanych
2. Grubość ocieplenia podłogi na gruncie lub stropu nad garażem lub piwnicą
3. Grubość ocieplenia dachu
4. Grubość ocieplenia stropodachu
5. Strop nad piwnicą lub garażem
6. Stan instalacji CG
7. Stopień ocieplenia ścian zewnętrznych
8. Grubość ocieplenia ścian zewnętrznych
Termomodernizacja:
1. Wymieniono stolarkę okienną- TAK/NIE (gdy TAK podać rok wymiany)
2. Wymieniono stolarkę drzwiową - TAK/NIE (gdy TAK podać rok wymiany)
Żródła ciepła budynku:
1. · Rodzaj źródła
2. Charakter produkowanego ciepła
W zależności od wybranego źródła ciepła system wymaga podania danych szczegółowych
(np. rodzaj i ilość opału).
Dane dotyczące źródeł ciepła lokalu - wypełniane dla każdego wydzielonego lokalu osobno
Dane lokalu:
1. Numer / oznaczenie lokalu
2. Powierzchnia pomieszczeń ogrzewanych
3, Średnia temperatura pomieszczeń ogrzewanych w sezonie grzewczym
4. Liczba mieszkańców korzystających z CWU
5. Funkcja lokalu
6. Liczba mieszkańców
7. Lokal podłączony do wspólnego źródła ciepła - TAK/NIE
Dodatkowe źródło ciepła (dla każdego źródła ciepła osobno (Gazowy Podgrzewacz Wody, piec kaflowy; kuchnia, piec transportowy):
1. Rodzaj
2. Moc
3. Charakter produkowanego ciepła
4. Planowana wymiana
5. Rodzaj paliwa
6. Roczne zużycie paliwa dla danego źródła ciepła
W związku w powyższymi wymaganiami Mistrzowie Kominiarstwa oczekują ścisłej współpracy z właścicielami, zarządcami i administratorami budynków.
Ponadto przypominam właścicielom i zarządcom budynków o obowiązkach związanych z bezpiecznym użytkowaniem przewodów kominowych. Komin może też być niezwykle groźny, szczególnie w przypadku pożaru sadzy w nieczyszczonym, źle eksploatowanym kominie. Temperatura palącej się sadzy przekracza wówczas nawet 1000 stopni Celsjusza!
Kominy: instalację dymową, spalinową oraz wentylacyjną należy poddawać okresowej kontroli, oraz czyszczeniu przez uprawnionego kominiarza. Profesjonalna kontrola kominiarska to nie tylko formalność, lecz główna zasada bezpieczeństwa, zapobiega zaczadzeniom, pożarom, spełniając jeden z podstawowych warunków ubezpieczenia domu. Wekdź na stronę https://zaproskominiarza.pl/ i dowiedz się wiecej.
W załączniku poniżej cała treść komunikatu,