Konkurs - nagrody ekologiczne UE: wyróżnienie dla najlepszych inicjatyw ekologicznych w UE!
Archiwum
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Parlament Europejski, Rada Unii Europejskiej i Komisja Europejska podpisały wspólną deklarację, zgodnie z którą dzień 23 września uznano Dniem Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej. Inicjatywa ta związana jest z realizacją Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej [COM(2021) 141 final] przyjętego przez Komisję Europejską 25 marca 2021 roku, w którym zapowiedziano ogłoszenie takiego dnia w celu podniesienia poziomu świadomości społecznej w UE na temat produkcji ekologicznej. W planie działania Komisja Europejska przewidziała również wprowadzenie corocznych nagród za doskonałe wyniki w dziedzinie ekologicznego łańcucha wartości. Nagrody mają wyróżnić najlepsze i najbardziej innowacyjne przedsięwzięcia ekologiczne przyczyniające się do zmniejszenia presji rolnictwa na środowisko i klimat, a także do realizacji unijnej strategii „od pola do stołu” oraz strategii na rzecz bioróżnorodności 2030. Celem konkursu jest wyróżnienie różnych podmiotów z całego ekologicznego łańcucha wartości, podmiotów które opracowały innowacyjny, zrównoważony i inspirujący projekt przynoszący rzeczywistą wartość dodaną w dziedzinie produkcji i konsumpcji ekologicznej. Konkurs obejmuje 8 nagród w 7. kategoriach, tj.: Kategoria 1: Najlepszy rolnik ekologiczny (mężczyzna i kobieta), Kategoria 2: Najlepszy region ekologiczny, Kategoria 3: Najlepsze miasto ekologiczne, Kategoria 4: Najlepszy biookręg ekologiczny, Kategoria 5: Najlepsze MŚP ekologiczne, Kategoria 6: Najlepszy sprzedawca detaliczny żywności ekologicznej, Kategoria 7: Najlepsza restauracja ekologiczna. Zwycięzcy otrzymają wyrazy uznania w postaci nagrody niefinansowej, a ich projekty zyskają większy rozgłos. W konkursie mogą startować na przykład rolnicy ekologiczni, miasto lub region, oferujący w szpitalach bądź szkołach ekologiczne posiłki lub w inny sposób promujący produkcję ekologiczną, albo na przykład przedsiębiorstwo, które działa w łańcuchu dostaw żywności ekologicznej w niespotykany sposób. Do konkursu może zgłosić się osoba, podmiot lub instytucja działające w ekologicznym łańcuchu dostaw, z ciekawym projektem, który zwiększa przystępność cenową lub dostępność produktów ekologicznych w UE. Zgłoszenia mogą nadsyłać tylko osoby prawne lub fizyczne mające siedzibę lub miejsce zamieszkania w jednym z państw członkowskich UE. Zgłoszenia do konkursu można przesyłać w języku polskim od 25 marca 2022 r. do 8 czerwca 2022 r. za pośrednictwem odpowiednich formularzy przypisanych do poszczególnych kategorii konkursu. Komisja Europejska udostępni formularze zgłoszeniowe w dniu 25 marca br., pod adresem: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_pl#awardceremony. Niemniej do tego czasu, Komisja udostępniła na powyższej stronie internetowej podgląd każdego formularza zgłoszeniowego do celów informacyjnych, a także wskazówki na temat: kryteriów kwalifikowalności projektów zgłoszonych do unijnych nagród ekologicznych; kryteriów przyznania nagród, branych pod uwagę przez jury konkursu. Uroczystość wręczenia nagród odbędzie się po raz pierwszy 23 września 2022 r., w Dniu Rolnictwa Ekologicznego w UE. Jeśli okoliczności pozwolą na organizację uroczystości wręczenia nagród na miejscu, zwycięzcy zostaną zaproszeni do Brukseli. W wydarzeniu udział wezmą przedstawiciele Parlamentu Europejskiego, Rady Unii Europejskiej, Komisji Europejskiej, Komitetu Ekonomiczno-Społecznego, Komitetu Regionów, Copa-Cogeca oraz europejskiej grupy IFOAM. Laureaci będą mogli przedstawić swoje projekty szerszej publiczności. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uruchomiło stronę internetową, poświęconą wydarzeniu UE, jakim jest Dzień Rolnictwa Ekologicznego – 23 września oraz nagrodom ekologicznym, które zostaną wręczone w tym dniu, pod adresem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/23-wrzesnia--dzien-rolnictwa-ekologicznego-ue Źródło: Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności